18 januari 2009

Idag fyller världens bästa mormor år! Därför tänkte jag tillägna henne detta inlägget. Min mormor är den bästa mormor man kan ha. När jag var liten så var hon den bästa barnvakten. Hos henne fick man göra riktig låtsas-mat till dockorna, man fick det stora ansvaret att hjälpa till och mangla, man fick sy nya tokigheter på hennes symaskin och det roligaste av allt.. man fick leka frisörska och klippa hennes hår på RIKTIGT. Min mormor är en stor kämpe som tillhör den äldre generationens järntanter. Hon kunde läsa innan hon började skolan. Hon gifte sig med en man som var alkoholist men uppfostrade ändå två barn. Hon arbetade i en symaskins butik och lärde också andra människor att sy. Hon kunde också sy fina hattar och brukar berätta om alla roliga hattar som var ett måste varje vår på den tiden.

Hon arbetade hårt och tog samtidigt hand om både barn, den alkoholiserade mannen och hans mamma som en tid bodde i huset. På kvällarna sydde hon roliga kläder till sina barn. En gång när min mamma var tonåring så ville hon ha ett par roliga byxor- det blev ett par byxor av gamla köksgardiner, varav ett av benen var ett mönster med korvar. När hennes barn hade flyttat ut så fick hon vid ett läkarbesök veta att hon hade någon form av tumör i hjärnan. Tumören hade kappslat in sig och doktorn sa att det finns en chans att den aldrig kommer växa och att hon därför fick bestämma om hon ville göra dne riskfyllda operationen eller att ha kvar den resten av livet. Hon valde det sista. Och när läkaren frågade varför hon inte grät över beskedet så svarade hon att hon var så lycklig att hennes två barn numera klarade sig själva och att hon inte fått beskedet när de var barn.

Min största rädsla och värsta mardröm har alltid varit den dagen mormor inte finns längre. När jag var liten fick jag för mig att om jag bad aftonbönen gud som haver och sa "snälla var rädd om mormor" tillräckligt många gånger så kanske det fanns en gud som lyssnade. Det säger mycket om hur mycket hon betyder.

Även om mormor självklart tillhör den äldre generationen och ibland kan vara besvärlig och envis som den generationen kan (inga generaliserar här inte haha) så är hon speciell. Mitt stora intresse för att skapa saker, ha fint runt omkring mig och att hitta roliga kläder är helt och hållet mormor och mammas förtjänst (kanske fel?). Mormor skyndar sig fortfarande till dörren för att kolla vad jag har på mig när jag kommer på besök och hon är inte sen med att tala om för mig vad hon sett i syltfönsterna i stan när hon och Svea varit ute på rullator-race i stan.

Älskar dig mormor och GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN! ♥♥♥

4 kommentarer:

EN INREDOHOLIC sa...

Så fint skrivet!!

Min Feng shui utbildning varade i 1 år. Jag läste i Göteborg på add feng shui. verkligen så bra! sedan de andra utbildningarna har jag plockat ihop och läst under 2 år.

Kram kram
Jannice
(bra att tentan gick fint :)

Anonym sa...

Vad fint skrivit! Hoppas hon hade en bra födelsedag :)

Unknown sa...

Underbar sammanfattning om din mormor och efter att ha läst din blogg förstår jag att hon betyder väldigt mycket för dig.
Kram

Anonym sa...

Världens bästa mormor -utan tvekan! Byta? =p