14 september 2009

Det gyllene snittet


Tänkte försöka mig på att berätta lite om det gyllene snittet som vi pratade om i skolan i förra veckan. Det gyllene snittet är ett harmoniskt förhållande i olika strukturer som finns i världen. Det handlar helt enkelt om vad som vi uppfattar som harmoniskt och "fint"/"rätt". Enkelt uttryckt kan man säga att det finns något som är idealiskt för våra ögon. Det handlar om en matematiskt uträkning som jag inte vågar gå in mer på eftersom matte inte riktigt är min grej!

En människa går att dela i 7-8 delar där exempelvis huvudet kan ses som en gyllene triangel. Konstnärer har sedan lång tid tillbaka använt sig av det gyllene snittet för att göra målningar som uppfattas som vackra av ögat. Cheopspyramiden är ett exempel på en "byggnad" som är gjord efter gyllene snittets regler för att få harmoni. Leonardo da Vincis målning "Den vitruvianiske mannen" är en av många målningar där han användt sig av gyllene snittet.

"Skärmen på din dator, tidningen du läser, ditt kreditkort, kronbladen på blomman, löven på det där trädet, byggnaden tvärs över gatan - allt styrs av en princip, ett förhållande, ett harmoniskt värde. Universum tycks viska en kod till oss i varje hörn av naturen, en unik och harmoniskt estetisk kod: det gudomliga talet, det gyllene snittet" Källa

Anledningen till varför vi pratar om det i skolan är för att då man gör arrangemang , skyltningar mm av olika slag så kan man göra detta efter gyllene snittet eftersom det oftast är då vi tycker det är fint. Man kan säga att vi för det mesta ser saker utifrån det gyllene snittet utan att se det. Det finns t.ex. en anledning till att vi tänker på ett visst sätt när vi kombinerar blommor i en blombukett och tänker "nej där ska nog vara en till av den lila blomman"

Sammanfattningsvis kan man säga att det gyllene snittet är allt som är vackert.....

Har du hört talas om det gyllene snittet?

3 kommentarer:

Nyanser av vitt sa...

Hej
Nej jag har inte hört talas om detta innan.
Intressant dock
kram Agneta

Jenny sa...

Hej Josefin!
Intressant läsning! Har läst Da Vinci Koden av Dan Brown och där skrev de en hel del o gyllene snittet:)

Ha en jättebra vecka,

kram Jenny

Luiza sa...

Vad kul! Man lär sig någonting nytt varje dag =)

Matematik, var inte min starka sida heller, då jag gick i skolan... men det finns andra ämnen man kan bättre. Huvudsaken är att man begriper sig på grunden i matten, ellerhur? Om man inte ska bli ingenjör, vill säga ;).

Hoppas du får en bra kväll!
(Tack för dina söta kommentarer, inne hos mig).
Kram/Luiza