11 oktober 2009

Du är de färger du väljer


Mitt prov i skolan handlar om färg och form som är den kurs vi läst den senaste månaden.. Tänkte att det kanske kunde vara intressant för er att läsa lite om vissa delar!?

Det är lätt att förbi se hur viktigt färg är för oss. Vi kan påverka mycket beroende på vilka färgval vi gör. Exempelvis kan vi förmedla en känsla i ett rum genom att ha en viss färg.

Vill vi t.ex. ge en upplevelse av att det är kallt och fräscht så kan man välja att måla sina väggar i ljusblått. Kanske är detta inte en färg som passar bra i exempelvis ett sovrum på grund av just detta. Dock kan färgen med fördel användas i en matvarubutik.Färger kan betyda olika för olika människor men många gånger är associationerna väldigt lika. Våra färgval görs ofta efter ett samspel mellan vårt psyke och personlighet. Vi dras helt enkelt till färger som vi identifierar oss med. Har du en speciell hatfärg? Det sägs att detta kan bero på att du förnekar en viss sida av dig själv..

Färger vi omger oss med varierar självklart. Själv har jag favorit sommarfärger som jag inte alls vill ha på vintern. Vi är väldigt påverkade av naturens färger. Detta tycker jag man ser tydligt i allas bloggar! Fina arrangemang med höstfärger!Även i vårt boende speglas vår personlighet. Vilka former ens möbler har och färgkombinationer har en större betydelse än vi tror. När vi får behov av att förändra hemma har vi ofta genomgått en förändring på insidan med. Kanske har vi rest någonstans och sett något fint, kanske har vi bytt jobb, kanske har en blogg inspirerat?
När en sådan förändring skett är det ofta viktigt att få göra ommöbleringen, arrangemanget eller målandet eftersom detta skapar harmoni i vårt inre (gissa om jag kommer använda detta argument ofta).Det är viktigt att lyssna på dig själv och vilken färg du behöver. Kanske behöver du just idag ta på dig en röd tröja som ger energi!!

Själv tror jag att det finns en anledning att jag haft två orangaperioder när jag var yngre. Allt gick i orange och rött - färger som ger värme men som ochså höjer temperamentet och förknippas med förändring. Behöver jag säga att första oranga perioden var när jag började gymnasiet och andra när jag flyttat hemifrån?

Att jag nu omger mig av mycket vilosamma färger med mycket ljusa möbler blandat med trämöbler har nog med att göra att jag har så mycket idéer i mitt huvud att jag behöver känna lugn när jag kommer hem!Det kan låta klyschigt att säga att "du är de färger du väljer" men faktum är att jag tror verkligen på detta.

Vilken färg är din favorit?

Alla bilder i inlägget kommer från We heart it.

12 kommentarer:

Hem och Lycka sa...

Ja det finns sannerligen många vackra färger som man inte tänker på.. Vackra bilder!

kram

Emelie sa...

Jag instämmer helt och hållet med det du säger. Man är verkligen den färg man väljer! Sedan varierar det i olika perioder av livet...Just nu har jag ocks en rosa färgskala och andra svala vilsamma rofyllande färger. Jag vill skapa lugn.
Ha en riktigt skön höstvecka!

Dona blogg sa...

Tack för "lektionen"! Det var tänktvärt.
Kram till dig!
/Pernilla

Sjabbig men chic sa...

Jag som trodde att jag var det jag åt.;)
Nej, men klart att man påverkas av färger. Jag har jättesvårt att säga att jag har någon favoritfärg. Jag gillar nästan alla färger men i olika perioder precis som du skriver.

Lisa

Blogg by Maliin Stoor sa...

Fina bilder och kloka ord!!!

Ha en bra vecka


Maliin

Made in Persbo...Carina sa...

Hej!
Tack snälla för dina rara ord inne hos mig.
Så spännande att läsa om din dekoratörutbildning. Hoppas du får någon bra praktikplats.

Svårt det där med att välja en favoritfärg. Jag tänker mer i färgskala än i enstaka färg. För mig är det jordfärger som gäller. Olika nyanser av brunt, grått och grönt.
Vad säger det om mig som människa? Jordnära kanske? Beige och grå ;)))

Hoppas du får en fin vecka!
Kram, Carina

Designe sa...

Jag tror oxå att sånt där stämmer! Det är ju inte varje dag man känner för att ha en röd tröja på sig till exempel. Jag älskar rött men hatar orange..så de innebär förändring alltså? Intressant!
Så fint du gjort i krukan nedan!
Mina favvofärger varierar lite men rosa och rött är nog ständigt mina favoriter fast jag vissa årstider faller för andra färger till och från. Ha en bra vecka! Kram :)

Jenny sa...

Hej Josefin!
Tack för ett härligt inlägg, intressant läsning om färgernas betydelse:)

Ha en toppenvecka söta du!

Kram Jenny

Veronica sa...

Vad du har lärt dig! =) Bilderna var jättefina, speciellt höstbilden!

AkH sa...

Ja, färger påverkar mig mycket! Har olika favoriter under olika perioder. Höstfärgerna utomhus är underbara, ger mig lugn. Har också mycket saker i huvudet och har inte så mycket mönster hemma, mest enfärgat på väggar. I en hall har jag lite mer mönster och även prydnadssaker som jag inte skulle haft någon annan stans i vårt hem på samma sätt. Har föresten ett inlägg med bilder härifrån idag! Ha en fortsatt bra kväll!
Anna-Karin
livetharochnu-akh

bykerstin o. butikblandannat sa...

Va intressant läsning! Låter som en rolig och intressant utbildning. Har pluggat en del på universitet men inte "hittat rätt" men den utbildning du går skulle jag lätt kunna tänka mig om det var närmare till Lund.. :) Jag öppnar butiken med min mamma faktiskt! Vi har riktigt kul ihop och en fördel är nog att vi har samma smak när det gäller mycket. Hade nog inte vågat öppna butik själv.. Hppas du får en bra dag! Här i Uppsala snöar det.. Kram Kerstin

inredningskurser sa...

Som konstnär kan jag inte vara utan någon färgnyans. Älskar ALLA färger, men klär mig i vissa favoriter (på den lila-blå skalan) plus accenter. I inredning får väderstreck, utemiljöns färg och dagsljusförhållande avgöra vilken färg det blir. Hälsningar från L på http://wabisabi-style.blogspot.com/